Mietitkö mitä karkkeja keliaakikko voi syödä? Vai pitäisikö makeansyönti lopettaa?

Mikäli kamppailet sokerin käytön kanssa, niin todennäköisesti kamppailet myös makeanhimon otteessa. Saatat olla samaa mieltä kanssani siitä, että jos makeasta luopuminen olisi helppoa,  olisit tehnyt sen jo kauan aikaa sitten. Kun makeanhimo iskee, mietit mitä karkkeja keliaakikko voi syödä vai voiko keliaakikko syödä yhtään mitään.

Joskus eteen tulee hetki, jolloin joutuu miettimään sokerin syömisen lopettamista tai ainakin sen vähentämistä. Jotta oma matkasi olisi edes hieman helpompi kuin omani, kannattaa sinun valmistella itseäsi tuleviin haasteisiin. Joudut nimittäin kohtaamaan ainakin 6 haastetta, jotka vaikeuttavat yritystäsi sokerista irrottautumiselle.

Mikäli napostelee herkkuja päivittäin tai huomaa herkkujen määrän kasvavan uhkaavasti omassa ruokavaliossa, kannattaa oman hyvinvoinnin kannalta sokerin nauttimista vähentää. Se voi olla vaikeaa ja joskus tuntua siltä, ettei se ole edes mahdollista. Makeanhimoisena voi tuntua, että on täysin riippuvainen sokerista, sairastaa keliakiaa tai ei.

Makeansyönti voi olla kuitenkin ainoastaan tapa.

Saatat olla eri mieltä kanssani tästä, mutta oikeasti näin on. Makeansyönti on tapa, joka on niin syvällä sisälläsi, että herkuista luopuminen voi olla yhtä tuskaa.

Jos syö makeaa pitkin päivää, on totuttanut oman elimistön ja verensokerin sellaiseen herkuttelun vuoristorataan, että oksat pois. Verensokeri sahaa ylös ja alas koko päivän. Tiedän tunteen ja tiedän myös seuraukset. Olen myös hyvä esimerkki siitä, kuinka helppoa on palata takaisin omiin vanhoihin tapoihin hetken kurinalaisuuden jälkeen.

Vanhoihin tapoihin on helppo palata varsinkin silloin, kun eteen tulee erilaisia haasteita tai ei ole huolehtinut riittävästä syömisestä.

Lue lisää: Mitä keliaakikko voi syödä vai voiko hän syödä yhtään mitään?

Kun yrität irrottautua sokerista, kohtaat seuraavat haasteet.

1. Ilkeä päänsärky iskee.

Ilkeä seuralainen, joka saattaa iskeä yllättävän nopeasti ja yllättävän kovaa.

Päänsärkyä voi hillitä muutamalla helpolla keinolla; valitse terveellisempiä vaihtoehtoja, syö riittävästi, säännöllisesti ja monipuolisesti sekä juo riittävästi vettä.

Saatamme usein sortua makeaan saadaksemme päänsärkyn loppumaan. Älä kuitenkaan tee niin. Syömällä riittävästi ja säännöllisesti annat elimistöllesi sen tarvitseman energian. Samalla elimistösi tottuu tähän uuteen sokerittomampaan ruokavalioosi. 

Maltti on valttia ja vähitellen päänsärky hellittää. Voit auttaa itseäsi kiinnittämällä huomiota juomasi veden määrään. Juo lasillinen vettä ensi hätään ja kuulostele mitä vaikutuksia sillä on. Lisäämällä vedenjuontia saattaa särkylääkepurkki pysyä suljettuna.

2. Ajatukset keskittyvät herkkuihin.

Saatat kokemuksesta tietää mitä ajatuksia päässä liikkuu, kun yrittää estää itseään sortumasta kaapissa lojuvaan karkkipussiin tai muihin herkkuihin.

Keskittyminen herpaantuu, sillä makeanhimo hallitsee ajatuksia. Se mihin keskittyy, lisääntyy. Se tarkoittaa käytännössä, että kun yrittää vähentää sokerinsyöntiä, ajatukset pyörivät sen ympärillä yhä tiiviimmin.

Usein haaveilemme jo ajasta, jolloin saa taas syödä makeaa oikein luvan kanssa. Mihin se johtaa? Todennäköisesti takaisin alkuun. Tässä on syy siihen, miksi en itse liputa kokonaan sokerista luopumista. Se ei välttämättä toimi halutulla tavalla.

Kaikenlaiset lakot tai kieltäytymiset saavat ajatukset pyörimään entistä kovemmin asian ympärillä. Mitä enemmän kieltäytyy jostakin, sitä suuremmaksi sen vetovoima kasvaa. Vaikka olotila saattaa olla epämukava, niin muista, että se on vain väliaikainen olotila. Olosi paranee kyllä, kun maltat vielä hetken.

3. Väsymys iskee.

Sokerin käytön vähentäminen tai siitä kokonaan luopuminen tuo elimistöön lisää energiaa. Olo on energisempi, iloisempi ja kaikenlainen sokerin aiheuttama pöhötys ja turvotus on tiessään. Mutta tuon olotilan edessä on ainakin yksi kompastuskivi, väsymys.

Kun olo on väsynyt, huomiokyky herpaantuu, eikä välttämättä jaksa kuunnella makeanhimon aiheuttamia tunteita ja oireita kovinkaan pitkään. Se voi johtaa makeansyömisen lisääntymiseen. Saatat kuin huomaamattasi yrittää parantaa oloasi makeilla herkuilla ja tuossa hetkessä ainakin keliaakikko joutuu miettimään, mitä karkkeja keliaakikko voi syödä.

Vireystilasi ja olosi paranevat pitkällä aikavälillä takuuvarmasti, mutta alku voi olla vaikeaa. Kannattaa muistaa vanhan kansan viisas sanonta: ”Alku aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo”. Ihan sama on sokerin vähentämisen kanssa. Alussa on vaikeaa, koska sokeri ei ole enää nostamassa verensokeria ja tuomassa sokeripiikkiä elimistöön.

Kun jaksaa jatkaa valitsemallaan tiellä, tilanne paranee. Kun vähentää sokerinsaantia, verensokerin taso vakiintuu ja vireystila säilyy tasaisempana. Näin ei ole enää sokerin armoilla.

Lue tästä: 4 helppoa vinkkiä makeanhimoon tästä.

4. Mielialat vaihtelevat.

Sokerin syöminen tuo aivoihin ihanan palkitsemisen tunteen. Mikäli aivot eivät saa omaa palkintoaan, ärtymys kasvaa. Se ei ole kivaa itselle, eikä se ole kivaa ympärillä oleville ihmisille.

Vähentynyt sokerin määrä elimistössä tuo esiin kiukun ja ärtyisän puolen. Myös oma puolisoni voi allekirjoittaa tämän täysin. Sama tilanne, jos ei huolehdi säännöllisestä ja riittävästä syömisestä. Usein kiukkuisena saattaa käsi eksyä karkkipussille tai lohduttaudumme makeilla herkuilla. Ne saavat olotilan nopeasti tyyntymään. Kun ennakoit tämän, voit välttää myös kiukkupuuskat.

5. Epäonnistumisen tunne valtaa mielen.

Usein saatamme palkita itseämme tai lääkitä pahaa oloamme herkuilla. Mieltäsi painavat asiat saattavat nousta pintaan rajoittaessasi sokerinsaantia. Mitä enemmän näitä asioita nousee mieleen, sitä helpommin saattaa lääkitä itseään herkuilla. 

Mikäli sortuu herkkuihin, saattaa tuntea epäonnistumisen tunteita. Mielessä saattaa pyöriä kysymys miksi et taaskaan pystynyt pitämään sormia poissa karkkipussista. Vaikka näin käy, ei sinun tarvitse tuntea epäonnistumista. Kaikki meistä repsahtavat, joten se ei ole niin vaarallista, vaikka se sillä hetkellä siltä tuntuukin. Se on elämää.

Repsahtaminen on asia, joka voi auttaa sinua eteenpäin. Se, mikä ratkaisee onnistumisesi on se, jäätkö tuohon repsahtamisen tilaan vai korjaatko suunnan. Mitä nopeammin sen korjaat, sitä helpompi sinun on saavuttaa tavoitteesi.

6. Makeanhimo yrittää pitää sinusta kiinni kynsin hampain.

Makeanhimon ote voi olla jossakin hetkessä aika ylivoimainen ja tuntua, ettei sitä voi vastustaa. Ja sinäkin saatat tietää mihin se johtaa. 

Muistatko, kun alussa kirjoitin, että makeansyöminen on ainoastaan tapa? Saatat olla eri mieltä, mutta oikeasti kyse on lopulta omista tavoista ja tottumuksista. Mieti kuinka helppoa on luopua jostain sinulle haitallisesta tavasta, jos olet tehnyt jonkun asian vasta kerran tai esimerkiksi viikon ajan.

Entä onko se helppoa, jos oletkin tehnyt asioita tietyllä tavalla kymmeniä vuosia, ehkä koko elämäsi ajan?

Tiedän, se ei ole helppoa. Tiedän myös sen, että se on kuitenkin mahdollista.

Todennäköisesti syömme makeaa, koska makea maistuu hyvälle. Koska saamme makeasta juuri sillä hetkellä tarvitsemamme palkkion tai haluamamme tunnetilan. Mitä tapahtuu, kun tuo palkkio tai haluamasi tunne otetaan sinulta pois? 

Tunne ei ole mukava. Mutta se on ainoastaan tunne. Se on väliaikainen ja menee pois. Pyri korvaamaan makeat herkut jollakin muulla. Vaihtoehtoja löytyy pilvin pimein, joten tehtävä ei suinkaan ole mahdoton.

Lue tästä: Miksi muutos pelottaa?

Rakkaudella
Virpi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *