Mitä teen jos sairastun?

Mitä teen jos sairastun? Miten pärjään? Kun elämä on pelkkää selviytymistä kipujen kanssa päivästä toiseen, käpertyy helposti sairauteen ja sairastamiseen. Sairastuneena on helppo katkeroitua ja miettiä kuinka epäoikeudenmukaista elämä on. Mieli on maassa ja negatiivisuus voi nostaa päätään, silloin myös omat tavoitteet ja unelmat saattavat jäädä taka-alalle. Miksi juuri minä? Miksi kaikki muut ympärillä pääsevät paljon helpommalla? 

Sairastuttuaan on vaikea ymmärtää mikä merkitys sairastamisella tai sairaudella on omassa elämässä. Alku on hankalaa, mutta kun aikaa kuluu, alkaa näkemään myös niitä asioita, jotka ovat muuttuneet paremmaksi sairauden kautta ja mitä kaikkea on oppinut.

Usein sairaskertomus alkaa työelämästä ja sieltä omanikin alkoi. Niin kauan kun nauttii työstään, eivätkä omat voimavarat ylity, on kaikki hyvin. Ongelmat alkavat usein siitä, kun huomaa tekevänsä asioita suorastaan väkisin. Usein kuitenkin jatkamme saman työn tekemistä, vaikka olisimme menettäneet työnilomme jo aikaa sitten tai oma jaksaminen olisi jo koetuksella. Uskomme, että pitää vaan jaksaa ja painaa menemään. Elämän kuuluukin olla juuri tällaista.

Omien voimien loppuunpalaminen tai sairastuminen voi näyttää raadollisesti sen, että on omien arvojensa vastaisessa työssä tai tilanteessa. Kun keho pysäyttää tai antaa merkkejä pysähdyksen tarpeellisuudesta, voi nähdä muutoksen mahdollisuuden. Irrottautuessaan edes hetkeksi normaalista arjen tai työn pyörityksestä, voi nähdä mitkä asiat vaativat korjausliikkeitä. Tuossa pyörityksen virrassa niitä on vaikea nähdä. 

Mikäli jatkamme samalla tavalla elämää eteenpäin, voi tilanne pahentua. Keho joutuu entistä kovemmalle ja käpertyminen omaan sairauteen ja sen tuomiin rajoitteisiin syvenee. Sen sijaan, että yrittäisimme parantaa tilannetta, saatamme keskittyä entistä enemmän erilaisiin vaivoihin. Se saattaa johtaa myös lääkärikierteeseen, jossa lääkärikään ei enää tiedä, mikä oikeastaan on vialla. 

Sairaus on myös mahdollisuus.

Sairaus voi olla myös mahdollisuus. Se voi olla mahdollisuus muutokseen. Kuitenkin ennen sitä se vaatii vastaamaan yhteen tärkeään kysymykseen, ”aiotko muuttaa suuntaa ja tehdä asioita eri tavalla, jotta voit paremmin?”

Saatamme joutua kohtaamaan elämässämme uskomattoman vaikeita asioita. Yhdellä menee terveys, toisella loppuu rahat, kolmannelta menee parisuhde ja koti ja neljänneltä kaikki edellä mainitut. Tuossa tilanteessa ei paljon naurata. Se on kuitenkin hetki, jolloin vahvuus ja sitkeys punnitaan. Vanha sananlasku sanoo: ”Se mikä ei tapa, vahvistaa.” Se kertoo mielestäni sen, että kaikesta selvitään, on ainoastaan lähdettävä etsimään ratkaisuja ja keinoja muuttaa tilanne.

Sairastuminen ja oman hyvinvoinnin parantaminen ovat asioita, jotka vaativat meitä miettimään minkälaista elämää haluamme elää. Miten voi elää omien arvojensa mukaista elämää ja miten voi nauttia elämästä sairaudesta tai vaikeuksista huolimatta?

Mitä teen jos sairastun on pelottava kysymys.

Kenestäkään ei ole mukavaa sairastua. Se voi olla myös pelottavaa, eikä kipu ole milloinkaan miellyttävää. Kuitenkin useat meistä joutuvat kulkemaan sairauden polkuja kipujen viitoittamalla tiellä, vaikka emme haluaisi. Sairaus ei iske yhdessä yössä, vaan sen tuleminen on vienyt jo jonkun aikaa. Muutos parempaan ei myöskään tapahdu yhdessä yössä. Se tapahtuu ottamalla pieniä askeleita joka päivä kohti parempaa. 

Lue tästä: 5 syytä, miksi kannattaa edetä pienin askelin.

Vaikka unelmana olisi ihmeparantuminen, on matka kohti päämäärää usein tärkeämpi. Tuo matka opettaa meille tärkeitä taitoja ja antaa vastauksia siihen, mikä oikeasti on tärkeää. Ja vaikka emme koskaan parantuisi kokonaan, voimme itse vaikuttaa siihen, että tilanne helpottaa. Tällä matkalla jokainen meistä joutuu tekemään työn itsensä ja omien ajatustensa kanssa. Sitä työtä kukaan ei voi tehdä puolestamme. 

Oman ajatustyön tuloksena saat tietoa itsestäsi ja omista valinnoistasi, mutta myös mahdollisuuksistasi. Kaiken ajatustyön keskellä tulee muistaa, että jokainen haasteellinen tilanne vie aina eteenpäin. Omalla suhtautumisellasi voit vaikuttaa lopputulokseen, vaikka et uskoisi sitä vielä tällä hetkellä.

Haaste on aina uusi mahdollisuus.

Haasteellinen tilanne on aina uusi mahdollisuus. Voit ottaa haasteen vastaan, selvittää sen ja mennä eteenpäin vahvempana kuin ennen. Voit myös jäädä tuohon hetkeen edes yrittämättä mennä eteenpäin. Mikäli päätät jäädä tuohon hetkeen, joudut kohtaamaan saman haasteen myöhemmin yrittäessäsi edetä omalla matkallasi. 

Mikäli kuitenkin haluat päästä eteenpäin, kohtaat tuon haasteen silmästä silmään, ratkaiset sen ja etenet, kunnes kohtaat seuraavan haasteen. Myös se haaste tulee selvittää, mikäli haluaa eteenpäin.

Se miten suhtaudut näihin eteesi tuleviin haasteisiin ratkaisee sen, tuletko onnistumaan vai et.

Rakkaudella
Virpi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *