Miksi muutos pelottaa? Älä anna pelon estää sinua.

Aika usein tilanteessa, jossa pitäisi tehdä jokin itseään tai omaa elämäänsä koskeva päätös, alkaakin jostain syystä epäröimään. Saattaa tuntua siltä, ettei oikein luota itseensä tuossa tilanteessa. Saatamme pelätä tekevämme väärän päätöksen. Miksi muutos pelottaa?

Joskus voi tuntua siltä, ettei uskalla ottaa edes ensimmäistä askelta, vaikka haluaisi. Miksi muutos pelottaa? Miksi päätöksen tekeminen on vaikeaa?

Mikä tuossa päätöksessä pelottaa? Mikä on pahinta mitä voisi tapahtua? Entä mikä on parasta, mitä voisi tapahtua? Ehkä jostain syystä ei edes halua tehdä päätöstä ja siksi pyörittelee asiaa päivästä, kuukaudesta tai jopa vuodesta toiseen päättämättä yhtään mitään.

Myös päätöksen tekemättä jättäminen on päätös.

Se, että jää nykytilanteeseen on päätös. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että päättää olla samassa olotilassa ja samassa tilanteessa myös tulevina päivinä ja ehkä tulevina vuosina. Se, jos mikä on aikamoinen päätös.

Ellei sitten päätä toisin.

Meille jokaiselle on annettu vapaa tahto.

Se tarkoittaa sitä, että voimme itse päättää mitä asioita haluamme elämäämme. Voimme myös itse päättää minkälaisia muutoksia haluamme elämäämme ja mitä asioita, unelmia ja tavoitteita haluamme saavuttaa.

Ja se tarkoittaa myös sitä, että voimme olla haluamatta yhtään mitään. Voimme päättää olla samassa tilanteessa ja jättää unelmoimisen sekä unelmien toteuttamisen muille.

Pelolla voi olla suuri merkitys siihen, miten onnistuu ja miten pääsee etenemään kohti omia tavoitteita ja unelmia.

Tavoitteiden ja unelmien saavuttaminen kaatuu valitettavan usein pelkoon. Matka omaan tavoitteeseen tai unelmaan ei ole aina ruusuilla tanssimista. Välillä tuntuu, että ruusujen sijaan tanssii niiden piikkien päällä paljasjaloin. Se ei ole mukava tunne.

Matkalla tavoitteeseen kohtaamme erilaisia esteitä ja haasteita, jotka vaativat käsittelemistä. Ongelmien ja haasteiden ratkaiseminen on tärkeää, jotta voi ylipäätään jatkaa eteenpäin. Keliakia voi olla yksi näistä haasteista. Pelkästään ratkaisemalla yhden haasteen tai ongelman, ratkaisee samalla jo monta muuta asiaa.

Kohtaamme pelkoja siitä, ettemme kuitenkaan tule onnistumaan. Mitä jos kaikki aiempi tehty työ ja kaikki ponnistelut menevät hukkaan? Saatamme kohdata ajatuksen, ettemme kuitenkaan osaa tai miten edes selviämme arjen pyörityksestä. Saatamme myös miettiä, että miksi edes yrittää, jos kuitenkin jossakin hetkessä itse tai joku muu huomaa, ettei osaa.

Entä kun sairastuu vakavasti?

Miksi yrittäisi saavuttaa omat unelmansa, jos kuitenkin sairastuu jossakin hetkessä vakavasti, eikä voi edes nauttia omasta unelmastaan? Mitä jos näyttää tai kuulostaa typerältä? Miksi edes yrittäisi kertoa omista ajatuksista tai tehdä haluamaansa muutosta, jos kuitenkin näyttää typerältä?

Mitä muut ajattelevat? Miksi edes yrittäisi tavoitella asioita, joita itse haluaa, jos toisten mielestä se on älytöntä, naurettavaa tai jopa itsekästä?

Niinpä, miksi?

Sillä ei ole mitään merkitystä mitä muut ihmiset ajattelevat sinusta. Ainoastaan sillä on merkitystä, mitä itse ajattelet itsestäsi ja onnistumisestasi.

Kun lähdemme tekemään mitä tahansa muutosta omaan elämäämme, niin kohtaamme omia pelkojamme. Tuossa tilanteessa joudumme omalle epämukavuusalueelle. Epämukavuusalueella jokin asia tai tilanne on vieras, vaikea, hankala, outo, haasteellinen tai esimerkiksi pelottava.

Epämukavuusalue on kuitenkin ainoastaan tunnetila, johon jokainen meistä voi vaikuttaa. Ja mikä parasta, tuo tunnetila on ainoastaan väliaikainen. Kun olet tuossa hetkessä, niin edessäsi on iso mahdollisuus. Kun selvität tuon hetken, selätät pelkosi oman unelmasi edestä ja pääset eteenpäin.

Miksi on helppo antaa periksi?

Kun kohtaamamme pelot kasvavat suuremmiksi kuin luvassa oleva palkinto, annamme helpommin periksi. Kun palkintona on jotakin sellaista, mitä oikeasti haluaa tai mitä tulee tehdä, jaksaa myös ponnistella sen eteen ja tehdä tarvittavia muutoksia.

Hyvin usein kuitenkin eteemme tulevat pelot estävät meitä onnistumasta. Eteen tulevat pelot todennäköisesti estävät usein myös aloittamasta. Aloittamista on helpompi siirtää, mikäli asia tuntuu vaikealta ja pelottavalta tai mikäli ei edes usko itse omaan onnistumiseensa.

Jos mietit omaa unelmaasi, sitä unelmaa mitä et vielä ole saavuttanut, niin kumpi seuraavista osuu ja uppoaa?

  • Se, että olet valmis menemään läpi harmaan kiven saavuttaaksesi oman unelmasi?

  • Vai se, ettet edes aloita, koska… ja koska… ja koska… Aloittaisit kyllä, mutta…., eikä…., eikä…

Oletko valmis päästämään käsistäsi omat unelmasi ainoastaan pääsi sisällä olevien pelkojen takia?

Vai oletko valmis saavuttamaan villeimmätkin unelmasi peloistasi huolimatta?

Lue tästä: Voiko unelmat ja tavoitteet saavuttaa helposti ja vaivattomasti?

Rakkaudella
Virpi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *