Onnistumisen kannalta henkilökohtainen sparraus voi olla onnistumisen tärkein tekijä. Kuitenkaan emme aina tule edes miettineeksi sparrausta vaihtoehtona, vaan yritämme usein yksin ilman minkäänlaista tukea. Eikä kyse ole pelkästään keliakiasta tai arjessa selviytymisessä, vaan kaikesta elämässä. Mitä sparraus on?
Kun rinnalla on tuki, jolle voi purkaa turhautumisia ja epäonnistumisia ja saa vahvistusta omille ajatuksille, on helpompi mennä eteenpäin. Ei tarvitse jäädä jumiin pyörittelemään asioita omassa mielessä, jolloin pienetkin murheet saattavat saada ylisuuret mittasuhteet ja vaikeuttavat matkaa entisestään.
Vaikka onnistumiseen tai ylipäätään haasteista selviytymiseen ei tarvita rakettitiedettä (vaikka joskus siltä tuntuu), saatamme kokea epävarmuutta osaamisestamme, itsestämme tai omista mahdollisuuksistamme. Silloin saatamme käpertyä huoliin ja murheisiin. Saatamme pelätä valintojen tekemistä ja pelon edessä ne jäävät todennäköisesti tekemättä.
Mitä sparraus on ja mitä se on parhaimmillaan?
Yleensä sparraaja kysyy ja sen jälkeen hän kuuntelee tehden lisäkysymyksiä.
Kysymysten tarkoituksena on avata sparrattavan omaa ajattelua ja auttaa häntä löytämään ratkaisuja niihin kipukohtiin, joista elämässä olevat haasteet ja ongelmat johtuvat.
Joskus haluamme valmiita vastauksia siihen, mitä pitäisi tehdä tai mitkä valinnat olisivat juuri niitä oikeita itselle. Sparraaja ei voi sitä tietää. Toki hänellä on todennäköisesti oma ajatus asiasta, mutta se on vain hänen ajatuksensa.
Sparraajan tehtävänä ei ole kertoa mitä pitäisi tehdä, hänen tehtävänsä on tukea ja samalla ohjata meitä ajattelemaan itse. Näin voimme itse tehdä juuri sen päätöksen, joka tuntuu sillä hetkellä oikealta ja pääsemme eteenpäin.
Sitä on sparraus parhaimmillaan.
Lue tästä: Meikäläinen ja Jari Sarasvuo yhdessä aamulenkillä.
Rakkaudella
Virpi