Riski, johon keliaakikon on varauduttava.

Uskaltauduin muutama viikko sitten pitkän tauon jälkeen ravintolaan syömään. Kodin ulkopuolella syöminen on aina riski, mutta kyse oli erittäin laadukkaasta ja suositusta pihviravintolasta, joten kaiken pitäisi olla kunnossa.

Siis pitäisi.

Tutustuin etukäteen ravintolan gluteenittomiin ja laktoosittomiin vaihtoehtoihin.

Ruokalistalla oli omaan suuhuni sopivia vaihtoehtoja 3 annosta, jotka oli merkitty G- ja L- merkein. 

Vaikka olin jo etukäteen valinnut itselleni sopivan annoksen, tulin paikan päällä kuitenkin toisiin aatoksiin.

Jostain syystä itselleni tuli tunne, että ensimmäinen valintani ei olisikaan järkevä merkinnöistään huolimatta, joten vaihdoin valintani.

Päädyin lehtipihviin ja bataattiranskalaisiin. Ehkä niissä riski olisi pienin.

Olimme liikkeellä 8 hengen porukalla ja meikäläinen oli joukossa ainoa ”outo” tapaus. 

Saapuessamme meille varattuun kabinettiin, oli pöydällä jo alkuleivät voipaloineen odottamassa napostelua. Kysyin tarjoilijalta, onko mahdollista saada gluteenitonta leipää.

Hän lupasi tuoda sen hetken kuluttua.

Tuo hetki kesti melkein tunnin.

Tilausvaiheessa ei tarjoilijalle voinut tulla yllätyksenä, kun varmistin, että annokseni tulee olla sellainen, joka sopii keliaakikolle. Olinhan jo pyytänyt gluteenitonta leipää.

Hän vakuutti asian olevan niin. Onhan annos gluteeniton ja laktoositon.

Porukastamme 4 tilasi saman annoksen kuin minä.

Epäilyni heräsi siinä vaiheessa, kun näytti siltä, ettei annoksilla ollut mitään eroa. Keliaakikon annos ei erottunut millään tavalla muista annoksista.

Annokset myös jaettiin pöytään vähän missä järjestyksessä tahansa, kysellen kenelle tuli mitäkin.

Kun kysyin, onko annokseni varmasti gluteeniton, vastaus oli kyllä. 

Yritin vielä varmistaa, että onhan se varmasti myös valmistettu gluteenittomasti, että keliaakikkona voin syödä sen.

Tarjoilijan ääni oli jo hieman muuttunut ja sain vastauksen, että kaikki annokset ovat gluteenittomia ja laktoosittomana.

Mutta koska en edelleenkään ollut saanut vastausta kysymykseeni, kysyin vielä kerran, onko annokseni varmasti valmistettu gluteenittomasti, eikä annokseni ole valmistuksen missään vaiheessa mitenkään joutunut kosketuksiin gluteenin kanssa.

Tuossa hetkessä tunsin itseni idiootiksi, vaikka siihen ei ollut mitään syytä.

Vastauksena oli tarjoilijan tuhahdus ja sama vastaus, kaikki annokset ovat gluteenittomia ja laktoosittomia. Ja sen jälkeen hän kääntyi kannoillaan ja poistui kabinetista.

Se ei kuitenkaan edelleenkään ollut vastaus kysymykseeni.

En vielä tähän päivään mennessä tiedä, oliko annokseni valmistettu keliaakikolle sopivalla tavalla. 

Enkä saanut monista kysymyksistäni huolimatta vastausta kysymykseeni.

Jos annokseni oli valmistettu myös gluteenittomasti, niin se tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki ruoka-annokset kyseisessä ravintolassa valmistetaan ilman gluteenia missään muodossa.

En oikein jaksa uskoa siihen.

Mielelläni olisin tässä asiassa väärässä.

Mutta todennäköisesti en kuitenkaan ole, sillä vatsavaivat vahvistivat epäilyni.

Rakkaudella
Virpi

PS. Onko sinulla vastaavia kokemuksia?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *