Mitä kaikkea keliakia voi aiheuttaa?

Heräsin siihen tosiasiaan, ettei oma hyvinvointini ollut sitä mitä haluaisin. Toivoin pirteämpää ja kevyempää oloa. Ihan sama toivomus kuin monilla muilla, mutta makeanhimo lähti lapasesta ja vesitti koko homman. Monta kertaa olenkin miettinyt mitä kaikkea menee keliakian piikkiin ja mitä kaikkea keliakia voi aiheuttaa.

Makeanhimo tuo omat ongelmansa elämään. Se, että farkuissa on elastaania tai joustava vyötärökaistale ei välttämättä ole se kaikista parhain vaihtoehto. Farkut toki tuntuvat mukavammilta päällä, varsinkin kun mitään ylimääräistä ei pursua yli. Mutta ne voivat antaa myös väärän kuvan omasta kehosta tai sen muutoksista.

Yllätys saattaa olla melkoinen sillä hetkellä, kun laittaa jalkaansa toisenlaiset housut. Tai yrittää laittaa.

Keliakia voi aiheuttaa kaikenlaista ja yksi omalle kohdalleni osunut asia on makeanhimo.

Makeanhimo voi lähteä helposti lapasesta.

Ehkä sinäkin olet ollut tilanteessa, jossa mietit muutoksen tarvetta. Vaikka tiedän, ettei minun tulisi syödä makeisia niin huomasin silti olevani jatkuvasti karkkipussilla. Ja vaikka kaikki muu päivän aikana oli mennyt hyvin, kävi käsi karkkipussilla kuitenkin enemmän kuin itse huomasin. Ja vaikka en huomannut, tunsin sen kuitenkin omassa olossani.

Se oli sysäys, jonka tarvitsin palatakseni perusasioiden äärelle.

Makeanhimo on viheliäinen seuralainen ja tiedän sen myös omasta kokemuksestani. Olen kamppaillut makeanhimon kanssa lähes koko aikuisikäni. Joillekin makeanhimo ei aiheuta minkäänlaista ongelmaa, mutta aika monet meistä taistelevat sen kanssa milloin enemmän ja milloin vähemmän. Se on sellainen pieni peikko, joka istuu olkapäälläsi odottamassa sopivaa hetkeä iskeäkseen.

Makeanhimo voi olla suurempi peikko elämässä, ellei pääse kiinni syihin sen takana. Silloin kun makeanhimo iskee, ei ole oikein paljoakaan enää tehtävissä. Makeanhimo vie mennessään. Makeanhimo voi lähteä täysin lapasesta ja lopputuloksena voi olla vuosisadan sokeriöverit.

Se mitä tuossa hetkessä tulisi tehdä, on pysähtyä hetkeksi ja kysyä itseltään mitä oikein korvaa makealla. Se on iso kysymys, joka voi nostaa pintaan vaikeitakin asioita. Se on kuitenkin ainoa tie eteenpäin.

Vaikka makeanhimo ei olisi sinulle mikään ongelma, saatat kamppailla jonkun muun haasteen tai ongelman parissa. Sinäkin saatat hakea pakokeinoa vaikeisiin asioihin.

Oletko miettinyt mitä asioita pakenet?

Tai sitä mikä on oma pakokeinosi?

Yleensä muutokseen tarvitaan joku sysäys, muutoin ei pääse liikkeelle. Sysäys tosin yksistään ei riitä vaan tarvitaan konkreettisia tekoja, jotta ylipäätään voi muuttaa tilanteen.

Mikä olisi se sysäys, jonka sinä tarvitset aloittaaksesi tekemään asioita oman muutoksesi eteen ja hyvinvointisi parantamiseksi?  

Joillakin se voi olla lääkärin suusta tullut kommentti, joillekin se on peilikuva, pieneksi muuttuneet vaatteet tai esimerkiksi yleiskunto, jonka toivoisi olevan parempi.

Miettiessäni oman makean puputtamisen taustalla olevia syitä havahduin siihen tosiasiaan, että pyrin turruttamaan omia tunteitani keliakiaa kohtaan. Tai oikeastaan turrutin tunteitani siksi, etten koskaan voi enää syödä normaalisti. Syömisen huolettomuus oli lopullisesti takana.

Se johti meikäläisen syömään sallittuja makeisia enemmän kuin laki sallii.

Se, että yrittää pysyä kokonaan erossa makeisista tai makeasta ei välttämättä toimi. Ainoa keino on pysäyttää haitallinen toiminta ja käsitellä se oma pakokeino ja sen taustalla oleva syy.

Tällaisessa tilanteessa on hyvä palata niiden asioiden äärelle, jotka kaikessa arjen pyörityksessä ovat jostakin syystä hämärtyneet. Kyse ei ole laihdutuskuurista, ruokavaliosta tai mistään karkkilakosta, vaan omien tapojen päivittämisestä. 

Lue tästä: 4 vinkkiä makeanhimoon ja painonhallintaan.

Mitä sinä kaipaat hyvinvointiisi juuri nyt? 

Minkälaisia valintoja sinä teet oman hyvinvointisi eteen? Teetkö näitä valintoja omassa arjessasi joka päivä?

Itse keskityn päivittämään omia tapojani ja luomaan jonkinlaisen ystävyyssuhteen keliakiaan. Keliakiaa en voi muuttaa, mutta voin muuttaa oman suhtautumiseni ja omia ajatuksiani sairautta kohtaan. 

Voin toki jatkaa tunteitteni turruttamista ja karkkipussin rapistelua hyvinkin helposti, mutta yritän tarvittaessa ottaa itseäni niskasta kiinni. 

Tarvitseeko sinun ottaa itseäsi niskasta kiinni vai jatkatko samalla tavalla kuin tähän asti? 

Lue tästä: Miksi muutos pelottaa?

Rakkaudella 
Virpi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *