Kunnon lakritsinmakua keliakiasta huolimatta.

Useat ihmiset uskovat, että makeanhimo häviää kun on syömättä makeaa 30 päivän ajan. Unohtuuko makeanhimo, jos herkuttelu jää tauolle kuukaudeksi? Ainakin omalla kohdallani käy juuri päinvastoin, tarvitaan kunnon lakritsinmakua keliakiasta huolimatta.

Kuukauden kestävä tai minkä pituinen karkkilakko tahansa on vain tietyn pituinen jakso. Tuon jakson päättyessä paluu arkeen voi olla ankea, mutta se voi olla myös pelkkää juhlaa.  Ankea siinä tapauksessa, että sortuu heti lakon jälkeen herkutteluun ja pelkkää juhlaa sen takia, että saa taas syödä herkkuja vaikka kaksin käsin.

Yleensä herkkulakko voi tulla eteen siinä vaiheessa, kun huomaa jostain syystä syöneensä vähän liikaa herkkuja. Mikäli herkuttelu on jäänyt päälle pidemmäksi ajaksi, saattaa herkuttelun tuloksia nähdä myös peilistä. Ja todennäköisesti herkuttelun seuraukset tuntee myös epämiellyttävästä, vetämättömästä ja pöhöttyneestä olosta sekä kiristävistä vaatteista.  

Mitä tapahtuu, kun päätät aloittaa karkkilakon?

Alkuinnostus on käsin kosketeltavissa ja kaikki sujuu hyvin vähän aikaa. Kuitenkin jo aika pian aloittamisen jälkeen huomaa epämiellyttäviä tuntemuksia kehossa. Elimistö alkaa ilmoittamaan vieroitusoireista, sillä se ei pidä siitä, ettei sille anneta sen kaipaamaa herkkua. 

Elimistösi haluaa tuota himoitsemaansa herkkua ja se tekee kaikkensa saadakseen sitä. Ja siltä se myös alkaa vähitellen tuntumaan. Päätä alkaa särkeä, olo muuttuu vetämättömäksi, väsyneeksi ja huonoksi, eikä mikään oikein huvita. 

Makeanhimon kanssa painiskelevat tietävät kokemuksesta mikä on nopein keino korjata tuo olotila. Mutta koska on päättänyt aloittaa karkkilakon, yrittää pitää pintansa keinolla millä hyvänsä. Mitä enemmän koko homma alkaa maistua puulta, sitä innokkaammin odottaa lakon loppumista. Usein voi käydä kuitenkin niin, ettei kehon vieroitusoireita jaksa kuunnella kovinkaan pitkään.

Se tarkoittaa käytännössä sitä, että tilanne korjataan juuri sillä samalla tavalla, jolla se on korjattu niin monta kertaa aiemminkin eli laittamalla ensimmäisen herkkupalan suuhun. Ja vaikka olisi päättänyt, että ottaa vain tuon yhden, niin huomaa kuinka hyvä päätös murenee hetki hetkeltä ja ottaa seuraavan ja sitten seuraavan….

Ja todennäköisesti tiedät mihin se johtaa. 

Toisaalta saattaa olla tottunut kurinalaisuuteen ja jopa sotilasmaiseen kuriin, että pystyy sinnittelemään herkkulakon loppuun asti. Mutta ainoastaan repsahtaakseen tuossa lopettamisen hetkessä. Tuossa hetkessä saattaa syödä enemmän herkkuja, kuin olisi syönyt ilman lakkoa koko kuukauden aikana. 

Miksi näin tapahtuu?

Herkkulakon jälkeen on lupa jälleen syödä. Herkuttelu on jälleen sallittua, sillä herkkulakko oli ja meni. Se kesti ainostaan tietyn ajan ja nyt voi jälleen palata arkeen. Miksi kaikille ei käy näin?

Vaikka itsellä ei olisi minkäänlaisia ongelmia makeanhimon kanssa, todennäköisesti tuttavapiirissäsi on ihmisiä, jotka painiskelevat tämän asian kanssa päivittäin. Tiedän myös itse miltä tuntuu, kun 30 päivän tai useamman kuukauden työ ja uurastus on ollut täysin turhaa. Kun istut karkkilakon jälkeen suu täynnä herkkuja ihmetellen, miksi taas näin pääsi edes käymään. Enkö taaskaan oppinut yhtään mitään?

Mikäli on 30 päivän ajan syömättä makeaa, eikä tee mitään muita muutoksia itseensä tai omiin tapoihinsa, ei pysyviä muutoksia välttämättä edes synny. Paluu takaisin entiseen on näköpiirissä. Ei kannata käyttää energiaa erilaisiin herkkulakkoihin tai kuureihin. Eikä kannata yrittää päästä eroon sokerista, voit nimittäin parantaa hyvinvointiasi ja säästää energiaasi tekemällä viisaampia valintoja.  

Makeanhimoinen tietää, että repsahdus istuu jatkuvasti olkapäällä odottamassa sopivaa hetkeä iskeäkseen. Voit ennakoida ja välttää repsahdusta huolehtimalla tietyistä asioista omassa arjessasi. Voit taltuttaa omaa makeanhimoasi jo pelkästään huolehtimalla säännöllisestä ruokailurytmistä, syömällä riittävästi ja juomalla riittävästi vettä. 

Lue 4 vinkkiä makeanhimon taltuttamiseen tästä.

Voit myös välttää makeanhimoa opettelemalla syömään makeisia kohtuudella. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että syöt ainoastaan niitä makeisia, joita sinun tekee oikeasti mieli, etkä kiellä itseäsi syömästä makeaa. Ei kannata syödä makeisia pelkästä syömisen ilosta tai samalla tavalla kuin leipää. Kun huolehdit siitä, ettei makean päivittäinen energiamäärä ylity, voit syödä niitä hyvällä omalla tunnolla.

Mikä on tuo hyvän omantunnon energiamäärä?

Määrä on 50g.

On aika hurjaa tajuta syövänsä viiden tai pahimmillaan 10 päivän makeiset yhdessä tai muutamassa päivässä. Monen karkkipussin koko on nimittäin 250g – 500g ja usein niitä söi, vaikka ne eivät edes maistuneet hyviltä.

Kun valitset sellaisia makeisia, jotka oikeasti ovat suurinta herkkuasi, ei tarvitse syödä puolta kiloa, jo muutama makeinen riittää. Ja minulla on tähän yksi herkullinen gluteeniton suositus (myös vegaaninen ja laktoositon).

Mikäli et ole vielä maistanut Micaro Makeisten karkkeja, niin lämmin suositus, ne ovat aivan sairaan hyviä. Oma suosikkini on tällä hetkellä Laku Polka -lakritsipiparminttukaramellit, joissa on rohkeasti lakritsia eri kerroksina. Ja juuri sitä meikäläinen kaipaa, kunnon lakritsinmakua keliakiasta huolimatta.

Yhdessä pussissa on 80g makeisia, joten vastaavaa ylilyöntiä ei pääse edes syntymään, vaikka makeanhimo lähtisi lapasesta. Käytännössä kuitenkin jo muutama karamelli riittää ja antaa tarvittavan herkkunautinnon. Ja mikä parasta, tuotteet ovat kotimaisia ja ne tehdään alusta loppuun käsityönä.

Valikoimissa on kymmeniä gluteenittomittomia tuotteita: kovia hedelmä- ja salmiakkikarkkeja, marmeladeja, fudgeja sekä jälkiruokakastikkeita.

Voit tutustua Micaroon tästä!

Jos sinulla on jo oma suosikkisi, niin kerro se kommenteissa.

Rakkaudella
Virpi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *