Gluteeniton ruokavalio, dieetti vai laihdutuskuuri?

Gluteeniton ruokavalio, gluteeniton dieetti ja laihdutuskuuri ovat synonyymejä eli tarkoittavat samaa asiaa. Kuitenkaan gluteeniton ruokavalio ei ole laihdutuskuuri keliaakikolle. Se on ruokavalio, jossa vältetään gluteenia. Se on ainoa hoitokeino tällä hetkellä keliakiaan. Ruokavalio on myös ihan tavallinen tapa syödä ja meillä jokaisella on joku ruokavalio.

Yleensä ajattelemme, että dieetti ja laihdutuskuuri liittyvät laihduttamiseen. Laihduttaminen on kuitenkin asia, joka saattaa keliakian lisäksi pyöriä monen keliaakikon mielessä. Vaikka gluteeniton ruokavalio on parantanut elämänlaatua, on se saattanut tuoda kylkiäisenä myös ylimääräisiä kiloja.

Laihduttaminen ajatuksena on negatiivinen.

Sen lisäksi, että se rajoittaa jollakin tavalla, se vaatii aikaa, voimia ja motivaatiota. Se vaatii aikaa, sillä mitään ei tapahdu yhdessä yössä, se vaatii voimia juurikin siksi, ettei mitään tapahdu yhdessä yössä ja motivaatiota juurikin saman asia takia.

Mitään ei tapahdu yhdessä yössä, joten koko laihduttaminen ajatuksena kannattaa unohtaa.

Pelkkä painonpudotus ajatuksena tai oikeastaan puntarin lukema aiheuttaa monelle stressiä ja aivan turhaan. Ainakin meille naisille se on hyvin yleistä, sillä vaaka voi saada jopa itkemään. Ja jos ei ihan itkemään, niin tuntemaan kuitenkin itsensä jollakin tavalla epäonnistuneeksi.

Puntarin lukema on kuitenkin vain yksi lukema, joka vaihtelee päivittäin. Tärkeämpää kuin tuo lukema, on hyvä energinen olo ja kroppa, jossa tuntee olevansa kotona. 

Ravinto ja siihen liittyvät asiat ovat tärkeässä roolissa omassa hyvinvoinnissa.

Yleensä laihdutuskuuri antaa rajatun listan ruoka-aineista, joita saa syödä. Toisaalta voi saada myös pitkän listan niistä ruoka-aineista, joita ei saa syödä. Ja juuri tällainen lista (gluteeni) meillä keliaakikoilla on jo käytössä, joten ei kannata enää stressata lisää, vaan edetä omaa kehoa kuunnellen ja kohdella itseään lempeämmin. 

Keliakiassa on jo ihan tarpeeksi.

Kun ajatus laihduttamisesta nousee mieleen, ei voi välttyä näkemästä laihduttamiseen, painonhallintaan tai treeniohjelmiin liittyviä mainoksia tai juttuja mediasta.

Ihan sama tilanne, jos on esimerkiksi raskaana. Sen jälkeen näkee ympärillä pelkästään raskaana olevia. Tai kun hankit labradorinnoutajan, sen jälkeen näyttää, että kaikilla on samanlainen. Mutta mikäli asia ei ole itselle ajankohtainen, ei raskaana olevia, eikä labradoreja näy oikeastaan juuri missään.

Se, mihin keskityt lisääntyy. 

Koska olemme yksilöitä, niin se mikä käy kaverille tai löytyy aikakauslehden sivuilta, ei välttämättä käy itselle. Ja juuri tällaiset epäonnistuneet kokeilut aiheuttavat epäonnistumisen tunteita ja mielipahaa ja pahimmillaan keholle erilaisia ongelmia. 

Jos edelleen mietit kuinka voisi laihtua nopeasti, niin unohda tuo kysymys.

Laihdutuskuuri on aina jonkun mittainen jakso. Tuon jakson jälkeen hyvin usein palataan takaisin siihen tilanteeseen, josta lähdettiin liikkeelle. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, ettei mitään pysyviä muutoksia omiin tapoihin laihdutuskuurin aikana ehtinyt syntymään. Pahimmillaan voi käydä niin, että on huonommassa kunnossa kuin ennen laihdutuskuurin aloittamista. 

Laihduttaminen ja laihduskuuri kannattaa unohtaa. Sen sijaan kannattaa lähteä tekemään valintoja, jotka vaikuttavat myös painoon. Kun tietää, että omilla valinnoilla on merkitystä onnistuneeseen lopputulokseen, löytää myös riittävän motivaation tehdä tarvittavia asioita omassa arjessa. 

Ensimmäiseksi kannattaa miettiä omia ruokailutottumuksia.

Kun syö monipuolisesti ja riittävästi, on sillä suotuisat vaikutukset myös painoon. Epäsäännöllisyys ja ylisuuret annoskoot ovat varsinaisia sudenkuoppia painonhallinnassa ja juuri epäsäännöllisyys johtaa suurempiin annoksiin.

Se johtaa myös naposteluun.

Laihdutuskuurit kannattaa nyt viimeistään unohtaa

Unohda kuurit ja aloita syömään riittävästi ja riittävän monipuolisesti. Saattaa olla nimittäin niin, että lisäämällä energiansaantiasi, painosi alkaa laskemaan. Tuossa hetkessä ei voi muuta kuin ihmetellä asiaa, mutta aika useat elävät säästöliekillä ja se voi olla syy siihen, miksi haluttuja tuloksia ei synny.

Kun elimistömme on säästöliekillä, ei se voi hyvin.

Kun laihdutamme, ei elimistömme saa välttämättä tarpeeksi energiaa edes peruselintoimintoihin. Ei siis mikään ihme, jos haluttuja tuloksia ei pääse syntymään. Mieti vaikka kaasuliettä, jolla yrität keittää vettä. Jos liekki on liian pieni, menee aikaa ja voi olla, ettei vesi kiehu lainkaan, mutta kuitenkin jossakin hetkessä kaasu loppuu.

Toisaalta saattaa olla, että ruokavaliossasi on sudenkuoppia, jotka tuovat ylimääräisiä kaloreita päivääsi.

Saatamme napostella huomaamattamme tai saatamme täyttää ruokalautasen vähän liian täyteen. Saatamme myös turruttaa keliakiaan liittyviä tunteita syömällä enemmän tai herkuttelemalla sallituilla herkuilla. Yksittäin näillä ei ole suurta merkitystä, mutta mikäli näin tapahtuu joka päivä päivästä toiseen, on sillä jo merkitystä hyvinvoinnin kannalta.

On tärkeää, että käytössä on oikeat työkalut, jotta oppii suhtautumaan ravintoon ja syömiseen luontevasti, ilman turhaa stressiä, sillä sinun ei tarvitse laihduttaa. Kun sinun ei tarvitse miettiä laihduttamista, voit keskittää energiasi muihin asioihin.

Tarkista ensimmäiseksi nämä asiat kuntoon:

Syötkö säännöllisesti?

  • Huomioi, ettei ruokailujen väli kasva yli 3 – 4 tunnin mittaiseksi.

  • Muista säännöllisyys aamusta aina iltaan saakka.

Syötkö riittävästi, liikaa vai liian vähän?

Jäikö joku asia askarruttamaan? Tarvitsetko lisätietoja tai työkaluja omaan painonhallintaan? Voit lähettää minulle viestiä osoitteella virpi(at)keliakiajahyvaolo.fi tai kommentoida alle.

Lue tästä: Miksi muutos pelottaa?

Rakkaudella
Virpi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *