Aiheuttaako keliakia painonnousua ja lihomista?

Painonhallinta on monelle varsinaista vuoristorataa ja kamppailua päivästä toiseen. Se aiheuttaa erilaisia ongelmia itsensä hyväksymisessä ja monia tuskaisia hetkiä arjen tilanteissa, juhlista puhumattakaan. Vaikka näyttäisi, ettei mitään ongelmia edes ole, voi tilanne oman pään sisällä olla aivan toinen. Saatat miettiä mielessäsi aiheuttaako keliakia painonnousua ja mitä tapahtuu, jos keliakia tuo mukanaan lisää haasteita omaan painonhallintaan.

Keliakia ja lihominen – viheliäinen taistelupari?

Se voi olla sitä, mutta se ei ole sitä kaikille. Eihän painonhallintakaan ole toisille minkäänlainen ongelma, kun taas toiset taistelevat sen kanssa päivästä toiseen. 

Vaikka gluteeniton ruokavalio voi olla tuttu, on itse keliakia monelle kuitenkin vielä täysi mysteeri. 

Keliakia on sairaus, jossa viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine (gluteeni) vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa. Se aiheuttaa erilaisia ongelmia ja haasteita monen terveyteen ja hyvinvointiin tälläkin hetkellä. Kyseessä on sairaus, jonka ainoa hoitomuoto on ruokavalio, jossa vältetään gluteenia.

Keliakia voi aiheuttaa harmia ja haasteita elämään, mutta se aiheuttaa myös mielenkiintoisia keskusteluja ja kohtaamisia. Välillä keliaakikosta tuntuu, että hän on ärsyttävä nalkuttaja, toisten häiritsijä, itsensä korostaja ja ennen kaikkea erilainen, eikä kuulu joukkoon. 

Ärsyttävä nalkuttaja siksi, että hän joutuu joka ikinen kerta tarkistamaan, ettei syötävä ruoka, makeinen tai esimerkiksi jäätelö sisällä gluteenia. Kotona se käy helposti, mutta heti astuessaan kodin ulko-ovesta ulos, tilanne muuttuu.

Häiritsijä siksi, että hän joutuu varmistamaan esimerkiksi ulkona syödessään monia asioita, jotta voisi istahtaa rauhassa pöydän ääreen nauttimaan tarjoilusta. Milloin häiritään itse kokkia, milloin otetaan tarjoilijaa hihasta kiinni ja milloin aiheutetaan kassalle jono odottaessa vastauksia tehtyihin kysymyksiin.

Ja kaikesta varmistuksestaan huolimatta aina on pieni pelko takaraivossa siitä, onko syötävä oikeasti gluteenitonta.

Itsensä korostaja, koska hän joutuu huolehtimaan siitä, että hänelle  on varattu oikeanlaista ruokaa, kahvileipää tai ylipäätään syötävää.

Työpaikalla saatetaan juhlistaa onnistunutta projektia, työkaverin synttäreitä tai alkavaa viikonloppua kakkutarjoilun merkeissä, mutta todennäköisesti joukossa on yksi, joka ei syö kakkua. Hän ei herkuttele muiden joukossa, ellei hän tuo itse omia herkkujaan. Harva muistaa hänen erityisruokavalionsa tuodessaan herkkuja kahvihuoneeseen tai palaveriin. 

Ja erilainen, koska hän ei voi koskaan enää syödä huolettomasti mitä haluaa, eikä luottaa siihen, että gluteeniton tilaus on oikeasti gluteeniton.

Terveenä voi vain arvailla kuinka rasittavaa ja energiaa kuluttavaa on se, että tilatessasi kahvilan tiskiltä vaikkapa gluteenittoman porkkanakakkupalan, joudutkin kuitenkin kieltäytymään siitä.

Ai miksikö?

Siksi, että työntekijä laittoi gluteenittoman kakkupalan samalla ottimella lautasellesi, kuin millä hän oli aiemmin koskenut normaaliin kakkupalaan.

Voiko se olla noin tarkkaa?

Kyllä se voi ja kyllä sen pitää olla juuri näin tarkkaa.

Keliaakikko joutuu olemaan koko ajan tarkkana kuin porkkana. Keliaakikko ei saa syödä yhtä ainoaa murusta gluteenia tai hän vaarantaa oman terveytensä.

Kyse ei ole siis mistään pienestä asiasta. 

Onkin tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnista ja terveydestä, mutta on myös tärkeää muistaa ympärillä olevien terveys ja hyvinvointi.

Entä kun tähän yhtälöön lisätään ylimääräiset kilot, jotka pamahtavat vartaloon, vaikka tekisi mitä?

Lue tästä: Mitä karkkeja keliaakikko voi syödä vai pitäisikö makeansyönti lopettaa?

Aiheuttaako keliakia painonnousua?

Lihominen voi tulla yllätyksenä.

Painonhallinta ei ole rakettitiedettä. Jokainen todennäköisesti tietää, että ihminen laihtuu, kun hän syö vähemmän kuin mitä hän kuluttaa. Tästä tiedosta huolimatta käytännössä tilanne voi olla haasteellisempi.

Mikäli painonhallinta on ollut haasteellista ennen keliakiadiagnoosia tai sinulla ei olisi ollut mitään ongelmia painon kanssa, niin gluteenittomalle ruokavaliolle siirtyminen voi tuoda yllätyksenä ylimääräisiä kiloja.

Joten mikäli näin on käynyt, et ole ainoa. Toki voi käydä myös päinvastoin.

Mutta mikäli paino nousee, kuormittaa se entisestään. Se, että joutuu miettimään jokaista suupalaa, on jo työlästä, mutta mikäli joutuu sen lisäksi  taistelemaan ylimääräisten kilojen ja itsensä hyväksymisen kanssa, voi oma olo muuttua varsin sietämättömäksi. 

Meistä jokainen haluaa olla tyytyväinen itseensä. Muuttunut kehonkuva voi kuitenkin olla alkusysäys tyytymättömyyteen, joka heijastuu omaan arkeen ja siellä oleviin asioihin. Kun ei jostain syystä ole tyytyväinen itseensä, voi koko maailma alkaa näyttämään varsin hankalalta ja haasteelliselta paikalta. Sen seurauksena saattaa helposti käpertyä painon tai sairauden taakse ja unohtaa oman hyvinvointinsa. 

Omien ajatusten ja tunteiden kohtaaminen on tärkeää. 

On kyse keliakiasta tai jostain muusta sairaudesta tai omaa elämää rajoittavasta tekijästä, joutuu todennäköisesti luopumaan jostakin itselle tärkeästä asiasta.

Luopumisen tuska voi olla vaikea kohdata. Se on kuitenkin tärkeää, jotta voi päästä eteenpäin. Mikäli ei luovu vanhasta, ei uutta pääse virtaamaan tilalle.

Ei kannata jäädä jumiin sellaisiin asioihin, joihin ei voi itse vaikuttaa. Sen sijaan kannattaa keskittyä niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa.

Mikäli oma olotila on vaisu ja tuntuu, ettei mikään innosta, kannattaa tehdä niitä asioita, jotka tuovat iloa ja energiaa. 

Mikäli oma paino, sairaus, vamma tai rajoite tuottaa ongelmia, kannattaa keskittyä itsessä muihin asioihin. Olet paljon enemmän kuin paino, sairaus, vamma tai rajoite. Se mihin keskityt, lisääntyy. 

Lue tästä: Miksi muutos pelottaa?

Rakkaudella
Virpi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *